ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΛΙΜΕΝΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023 – 2024

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
1ο Δημοτικό Σχολείο Λιμένα ΧερσονήσουΔιεύθυνση A’/θμιας Ηρακλείου
  logo σημαια  Κωδικός Σχολείου (ΥΠAIΘΑ)  9170239
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Έδρα του Σχολείου (διεύθυνση)Νέα Διδακτήρια Λιμένα Χερσονήσου,
Λιμ. Χερσονήσου- 70014
  Τηλέφωνο  2897022076  Fax 
  e-mailmail@dimlimen.ira.sch.gr &    1dim.lim.chersonisou@gmail.com  Ιστοσελίδα  https://dim-limen-new.ira.sch.gr
  Διευθυντής Σχολικής ΜονάδαςΜακρογιαννάκης Εμμανουήλ
  Υποδιευθυντής/ντριαΠαπαδάκη Μαρία
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων/ΚηδεμόνωνΓερακιανάκης Εμμανουήλ

Σκοπός του κανονισμού λειτουργίας του σχολείου (άρθρο 37, Ν.4692/2020)  είναι η διαμόρφωση του κατάλληλου παιδαγωγικού κλίματος σε ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον, το οποίο θα ανταποκρίνεται  στις προσδοκίες μαθητών/μαθητριών,  εκπαιδευτικών, γονέων, τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας, και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης στο μέγιστο δυνατό βαθμό του εκπαιδευτικού έργου, θα διαμορφώνει το κλίμα που στηρίζει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών/μαθητριών και την συναισθηματική πλήρωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Αντικείμενο ρύθμισης των άρθρων του Εσωτερικού Κανονισμού είναι:

  • η οργάνωση και λειτουργία του σχολείου,
  • οι αρμοδιότητες και ευθύνες όλων όσων σχετίζονται με την λειτουργία του

Η δημοκρατική οργάνωση της σχολικής ζωής/κοινότητας, απαραίτητη για την ομαλή και δημιουργική συνύπαρξη όλων των μελών της, προϋποθέτει:

  • αποσαφήνιση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων
  • κατανομή ρόλων και ευθυνών,
  • σεβασμό προσώπων, κανόνων, ιεραρχίας

Η αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων και η παροχή ίσων ευκαιριών προς όλους τους  μαθητές, ανεξαρτήτως  οποιουδήποτε χαρακτηριστικού  τους, είναι αυτονόητη.

1.Βασικές αρχές και στόχοι του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας

Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του σχολείου δεν πρέπει να κατανοείται σαν ένα απλό καθηκοντολόγιο με στόχο την επιβολή της πειθαρχίας, αλλά σαν ένα σύνολο κανόνων, προβλέψεων και ρυθμίσεων, που εξοικειώνουν τους μαθητές μας με την ευρύτερη κοινωνία και τους θέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να συνδυάσουν την αυτοπραγμάτωση με τον σεβασμό του άλλου, την ελευθερία με την κοινωνική ευθύνη. Γι’ αυτό άλλωστε, μαθητές και εκπαιδευτικοί, είναι σε σημαντικό βαθμό συν-διαμορφωτές του κανονισμού και συν-υπεύθυνοι για την εφαρμογή του. Βασικοί στόχοι του Κανονισμού είναι οι μαθητές/μαθήτριες να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους, να διαπαιδαγωγηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να αποκτήσουν δεξιότητες οι οποίες έχουν βασικό και κυρίαρχο ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία και ταυτόχρονα αποτελούν δεξιότητες ζωής, όπως η δημιουργικότητα, ο αυτοέλεγχος, η συναίσθηση της ευθύνης, η συνεργασία, η ενσυναίσθηση, ο αμοιβαίος σεβασμός, η αλληλοκατανόηση, η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός όλων σε κοινούς συμφωνημένους κανόνες, η περιβαλλοντική συνείδηση, η προστασία της υγείας, καθώς και η εδραίωση της ισότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας.

Μέσω των συμφωνημένων αρχών/κατευθύνσεων του Κανονισμού του Σχολείου μας επιδιώκεται:

· Να εξασφαλίζεται ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για να πραγματοποιείται με επιτυχία το εκπαιδευτικό έργο και η απρόσκοπτη συμμετοχή όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 · Να καλλιεργείται κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του/της κάθε μαθητή/μαθήτριας αλλά και όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

· Να διασφαλίζεται η σωματική και ψυχική υγεία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

 · Να δημιουργούνται οι συνθήκες αξιοπρεπών και αποδοτικών συνθηκών διδασκαλίας, μάθησης και εργασίας.

Παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας του σχολείου θα αντιμετωπίζεται σύμφωνα  με την ισχύουσα νομοθεσία και όπως αναλυτικά αναφέρεται στο σχετικό κεφάλαιο.

Λίγα λόγια για το σχολείο μας

Στο σχολείο μας, κατά το τρέχον σχολικό έτος φοιτούν 120 μαθητές και διδάσκουν 16 εκπαιδευτικοί. Συστεγάζεται και συλλειτουργεί με το 2° Δ.Σ. Λιμένος Χερσονήσου όπως προβλέπεται από την 139808/Δ1/31-08-2016/ εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ.

Διδακτικό Ωράριο
ΩΡΕΣΔΙΑΡΚΕΙΑ 
07.00 – 07.1515΄Υποδοχή μαθητών ΠΖ
   
07.15 – 08.0045΄Προαιρετική ΠΖ
   
08.00 – 08.1515′Υποδοχή μαθητών
08.15 – 09:4085′1η διδακτική περίοδος
09:40 – 10:0020′διάλειμμα
10:00 – 11:3090′2η διδακτική περίοδος
11:30- 11:4515′διάλειμμα
11:45 – 12:2540′5η διδακτική ώρα
12:25 – 12:3510′διάλειμμα
12.35- 13:1540′6η διδακτική ώρα (Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος)
   
13:15- 13:205′Μετάβαση μαθητών Ολοήμερου στην αίθουσα σίτισης
13:20 -14:0040′1η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος  Σίτιση
14:00 – 14:1515′διάλειμμα
14:15 – 15:0045′2η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος  Μελέτη-Προετοιμασία
15:00 – 15:1515′διάλειμμα
15:15 – 16:0045′3η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος  (Λήξη Ολοήμερου Προγράμματος)

(μόνο για τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου που συμμετέχουν στο Ολοήμερο)Οι γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών και των μαθητριών που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο πρόγραμμα δηλώνουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς την ακριβή ώρα αναχώρησης από το σχολείο στις 15:00. ή στις 16:00.

Κατανομή του χρόνου ανά διδακτικό αντικείμενο
Α/Α Μαθήματα Α Β Γ Δ Ε ΣΤ
1 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 2 2 1 1
2 ΓΛΩΣΣΑ 9 9 8 8 7 7
3 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 5 5 4 4 4 4
4 ΙΣΤΟΡΙΑ 2 2 2 2
5 ΜΕΛΕΤΗ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 3 3 2 2
6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ 1 1
7 ΦΥΣΙΚΑ 3 3
8 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1 1
9   ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ -Εικαστικά -Μουσική -Θεατρική Αγωγή (4) (4) (3) (3) (2) (2)
2 2 1 1 1 1
1 1 1 1 1 1
1 1 1 1
10 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 3 3 3 3 2 2
11 ΑΓΓΛΙΚΑ 2 2 3 3 3 3
12 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 3 3 2 2 1 1
13 2η ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ 2 2
14 Τ.Π.Ε. 1 1 1 1 1 1
  ΣΥΝΟΛΟ 30 30 30 30 30 30
  1.  Προσέλευση και αποχώρηση μαθητών/μαθητριών

Η ώρα προσέλευσης των μαθητών και μαθητριών είναι 08:00 έως 08:15.

Η έγκαιρη προσέλευση και η καλά οργανωμένη και ελεγχόμενη αποχώρηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του διδακτικού έργου και την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου γενικότερα, είναι δε μαζί με την υπηρεσία των εφημερευόντων εκπαιδευτικών ο μηχανισμός εκείνος που προστατεύει την ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών και του προσωπικού του σχολείου.  

Για λόγους ασφάλειας των μαθητών/μαθητριών αλλά και για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος η είσοδος του σχολείου/οι είσοδοι του σχολείου κλείνουν στις 8:20.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες σε καμία περίπτωση δε φεύγουν από το σχολείο πριν τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας για να προσέλθει στο σχολείο και να συνοδεύσει το παιδί στο σπίτι του.

Οι εκπαιδευτικοί εφημερίας που είναι υπεύθυνοι, υποδέχονται τους μαθητές και τις μαθήτριες στην είσοδο του Σχολείου. Μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων, κλείνει η είσοδος του σχολείου μετά από 5΄. Κατά τη διάρκεια του χρόνου προσέλευσης των μαθητών/μαθητριών δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στον χώρο του σχολείου κανένας επισκέπτης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αποχώρησή τους περιμένουν τον γονέα/κηδεμόνα τους και δε φεύγουν ποτέ από το Σχολείο χωρίς τη συνοδεία τους.

Οι γονείς/κηδεμόνες προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή των μαθητών και των μαθητριών και παραμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζουν τη διαδικασία αποχώρησης. Κάθε καθυστέρηση στην προσέλευση των συνοδών δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους αλλά και αυτών που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα. Σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών, υπάρχει τροποποίηση της διαδικασίας ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η έκθεση γονέων και μαθητών στις καιρικές συνθήκες δίχως να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών.

Τέλος, εάν κάποιος γονέας/κηδεμόνας χρειαστεί, για ειδικό λόγο να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει εγκαίρως τη Διεύθυνση του Σχολείου αφού συμπληρώσει υπεύθυνη δήλωση και των λόγο της αποχώρησής του.

2.   ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ & ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ

2.1. Οι μαθητές μας οφείλουν:

  • Να είναι ακριβείς στην τήρηση του ωραρίου.
  • Να παρακολουθούν τα μαθήματα τους με συνέπεια  και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
  • Να συμπεριφέρονται με ευγένεια και σεβασμό προς όλους, εκπαιδευτικούς, γονείς, συμμαθητές, βοηθητικό προσωπικό του σχολείου.
  • Να μην προκαλούν λύπη και πόνο στους άλλους μαθητές του σχολείου (εκφοβίζοντας, βρίζοντας, περιθωριοποιώντας, απειλώντας, χτυπώντας ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο)
  • Προσπαθούν να λύνουν τις αντιθέσεις ή διαφωνίες με διάλογο, ακολουθώντας διαδοχικά τα παρακάτω βήματα:

1.Συζητούν άμεσα και ειρηνικά με αυτόν που έχουν τη διαφορά.

2.Απευθύνονται στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό τμήματος

3.Απευθύνονται στον/στη Διευθυντή/Διευθύντρια.

  • Να είναι πάντα ντυμένοι κατάλληλα, ανάλογα με τον καιρό, το μάθημα και την δραστηριότητα.
  •  Να μην φορούν αλυσίδες, βραχιόλια, σκουλαρίκια κλπ. που μπορούν να αποτελέσουν, αφενός μεν αιτία τραυματισμού κατά την άσκηση ή το παιχνίδι, αφετέρου δε λόγο αναστάτωσης και στενοχώριας σε περίπτωση απώλειας τους.
  • Να σέβονται  και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον του σχολείου, να προσέχουν και διατηρούν καθαρούς όλους τους χώρους του Σχολείου και τακτοποιημένους.
  • Επίσης, να ενδιαφέρονται για το σχολικό κτίριο και την υλική περιουσία του.
  • Συμβάλλουν στην υιοθέτηση αειφορικών πρακτικών, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και η ανακύκλωση υλικών. Να μην σπαταλούν ενέργεια (π.χ. φώτα) και τους φυσικούς πόρους (π.χ. νερό)
  • Να διατηρούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση τον εξοπλισμό και τα υλικά του σχολείου.
  • Να προσέχουν  τα σχολικά βιβλία που παρέχονται δωρεάν από την πολιτεία και τα τετράδιά τους.
  •  Να σέβονται τα πράγματα των συμμαθητών τους και αν βρουν κάτι που δεν τους ανήκει να το παραδίδουν στους εκπαιδευτικούς του σχολείου.
  • Να προσφέρουν τη βοήθεια τους σε όσους τη χρειάζονται.
  • Να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες – εκδηλώσεις του σχολείου.
  • Να μην φέρνουν στο σχολείο συσκευές ή παιχνίδια που ρητά και αιτιολογημένα απαγορεύονται (κινητά τηλέφωνα, smart phone, φωτογραφικές μηχανές,, τυχερά παιχνίδια κλπ).
  • Να συμπεριφέρονται με τρόπο που τιμά το σχολείο τους, και τις οικογένειες τους κατά την διάρκεια διδακτικών επισκέψεων και εκδηλώσεων.

2β.  Οι μαθητές μας δικαιούνται:

Αποσπάσματα από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού  (Νόμος 2101/1992)

Άρθρο 2

1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να σέβονται τα δικαιώματα, που αναφέρονται στην παρούσα Σύμβαση και να τα εγγυώνται σε κάθε παιδί που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους, χωρίς καμία διάκριση φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων του παιδιού ή των γονέων του ή των νόμιμων εκπροσώπων του ή της εθνικής, εθνικιστικής ή κοινωνικής καταγωγής τους, της περιουσιακής τους κατάστασης, της ανικανότητάς τους, της γέννησής τους ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.

2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά το παιδί έναντι κάθε μορφής διάκρισης ή κύρωσης, βασισμένης στη νομική κατάσταση, στις δραστηριότητες, στις εκφρασμένες απόψεις ή στις πεποιθήσεις των γονέων του, των νόμιμων εκπροσώπων του ή των μελών της οικογένειάς του.

Άρθρο 3

Σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν τα παιδιά, είτε αυτές λαμβάνονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς κοινωνικής προστασίας, είτε από τα δικαστήρια, τις διοικητικές αρχές ή από τα νομοθετικά όργανα, πρέπει να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού.

Άρθρο 29

 Τα Συμβαλλόμενα Κράτη συμφωνούν ότι η εκπαίδευση του παιδιού πρέπει να αποσκοπεί:

α. Στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού και στην πληρέστερη δυνατή ανάπτυξη των χαρισμάτων του και των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων του.

β. Στην ανάπτυξη του σεβασμού για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και για τις αρχές που καθιερώνονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

γ. Στην ανάπτυξη του σεβασμού για τους γονείς του παιδιού, την ταυτότητά του, τη γλώσσα του και τις πολιτιστικές του αξίες, καθώς και του σεβασμού του για τις εθνικές αξίες της χώρας στην οποία ζει, της χώρας από την οποία μπορεί να κατάγεται και για τους πολιτισμούς που διαφέρουν από το δικό του.

δ. Στην προετοιμασία του παιδιού για μία υπεύθυνη ζωή σε μία ελεύθερη κοινωνία μέσα σε πνεύμα κατανόησης, ειρήνης, ανοχής, ισότητας των φύλων και φιλίας ανάμεσα σε όλους του λαούς και τις εθνικιστικές, εθνικές και θρησκευτικές ομάδες και στα πρόσωπα αυτόχθονης καταγωγής.

ε.  Στην ανάπτυξη του σεβασμού για το φυσικό περιβάλλον.

Κάθε μαθητής δικαιούται:

  • Να απολαμβάνει το σεβασμό των εκπαιδευτικών και των συμμαθητών του τόσο κατά την ώρα του μαθήματος στην τάξη, όσο και κατά το χρόνο εκτός τάξης (διαλείμματα, εκδηλώσεις, εκδρομές κ.λ.π.).
  • Να έχει λόγο, στα πλαίσια ενός πολιτισμένου και δημοκρατικού διαλόγου, σχετικά με την σχολική καθημερινότητα, την επιλογή προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, την διοργάνωση εκδηλώσεων, τον προγραμματισμό διδακτικών επισκέψεων και εκδρομών, την διοργάνωση και συμμετοχή σε διαγωνισμούς επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και γενικότερα την σχολική ζωή.
  • Να ζητά διευκρινίσεις για το μάθημα, να διατυπώνει σκέψεις και κρίσεις, να εκφράζει απορίες και γενικότερα να επιδιώκει την πληρέστερη κατανόηση του μαθήματος.
  • Να προτείνει τρόπους για την καλύτερη διεξαγωγή του μαθήματος και σε συνεννόηση με τον εκπαιδευτικό  να αναλαμβάνει μόνος ή με συμμαθητές του να παρουσιάσει εργασίες του.
  • Να παρακολουθεί την ενισχυτική διδασκαλία του σχολείου, αν οι εκπαιδευτικοί του κρίνουν ότι είναι απαραίτητη ή χρήσιμη. Ακόμα δικαιούται να ζητήσει τη βοήθεια του εκπαιδευτικού του σε προσωπική βάση, ώστε να επιλύσει απορίες για το μάθημα και να ζητήσει απαντήσεις, διευκρινήσεις κ.λ.π.  Η βοήθεια αυτή μπορεί να δοθεί, ύστερα από συνεννόηση με τον εκπαιδευτικό, στο τέλος του ημερησίου προγράμματος, ή στο χρόνο που θα θεωρήσει ο εκπαιδευτικός κατάλληλο και φυσικά στο χώρο του σχολείου.
  • Να  ζητά καλόπιστα διευκρινίσεις για το βαθμό του.

3.ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ/ΝΤΡΙΑ – ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ/ΝΤΡΙΑ

1. Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας είναι διοικητικός, επιστημονικός και παιδαγωγικός υπεύθυνος στο χώρο αυτό.

2. Ειδικότερα ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας:

α) Καθοδηγεί τη σχολική κοινότητα ώστε να θέσει υψηλούς στόχους και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την επίτευξή τους για ένα σχολείο δημοκρατικό και ανοικτό στην κοινωνία.

β) Καθοδηγεί και βοηθάει τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους, και ιδιαίτερα τους νεότερους, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα και οφείλει να αποτελεί παράδειγμα.

γ) Συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος δημοκρατικής συμπεριφοράς των διδασκόντων/ διδασκουσών και των μαθητών/μαθητριών και είναι υπεύθυνος/υπεύθυνη, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες/ουσες, για την τήρηση της πειθαρχίας.

δ) Ενημερώνει τον Σύλλογο των Διδασκόντων για την εκπαιδευτική νομοθεσία, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του Σχολείου και την εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης.

ε) Προΐσταται των εκπαιδευτικών και συντονίζει το έργο τους. Συνεργάζεται μαζί τους ισότιμα και με πνεύμα αλληλεγγύης. Διατηρεί και ενισχύει την συνοχή του Συλλόγου Διδασκόντων, αμβλύνει τις αντιθέσεις, ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών, εμπνέει και παρέχει θετικά κίνητρα σε αυτούς.

στ) Λαμβάνει μέριμνα για την εξασφάλιση παιδαγωγικών μέσων και εργαλείων, την καλή χρήση τους στη σχολική τάξη, τη λειτουργικότητα και την αντικατάστασή τους, σε περίπτωση φθοράς

ζ) Είναι υπεύθυνος/υπεύθυνη, μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς, για την καθαριότητα και αισθητική των χώρων του διδακτηρίου, καθώς και για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών/μαθητριών.

η) Απευθύνει στους διδάσκοντες/στις διδάσκουσες, όταν είναι απαραίτητο, συστάσεις με πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης.

Γενικά καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σχολείων

1. Ο/Η Διευθυντής/ντρια σχολείου συνεργάζεται με τους Σχολικούς Συμβούλους, με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, τα Στελέχη της Διοίκησης, τους εκπαιδευτικούς, καθώς και τους μαθητές και τους γονείς για την από κοινού επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων. Ενθαρρύνει το διδακτικό προσωπικό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση ελεύθερων, υπεύθυνων, δημοκρατικών και ευαισθητοποιημένων πολιτών.

2. Ειδικότερα:

α) Εκπροσωπεί το σχολείο σε όλες τις σχέσεις του με τους τρίτους.

β) Παραμένει στο σχολείο όλες τις εργάσιμες ώρες και είναι υπεύθυνος για την ομαλή λειτουργία του σχολείου και το συντονισμό της σχολικής ζωής.

γ) Εφαρμόζει τους νόμους, τα προεδρικά διατάγματα, τις κανονιστικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τις υπηρεσιακές εντολές των Στελεχών Διοίκησης, είναι υπεύθυνος για την τήρησή τους και υλοποιεί τις αποφάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων.

δ) Προωθεί, σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων, το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή Προϊστάμενο Γραφείου και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, τη λειτουργία τμημάτων Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, Ενισχυτικής Διδασκαλίας, τάξεων υποδοχής, φροντιστηριακών τμημάτων, τμημάτων διευρυμένου ωραρίου, Ολοήμερου σχολείου και των λοιπών εκπαιδευτικών καινοτομιών και έχει την ευθύνη για την οργάνωση και τη λειτουργία αυτών.

ε) Συγκροτεί με πράξη του τις επιτροπές για τις εξετάσεις, για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών και την έκδοση των αποτελεσμάτων και όσες άλλες προβλέπονται για τη λειτουργία του σχολείου.

στ) Ενημερώνει το διδακτικό προσωπικό, τους γονείς και τους μαθητές, για την εκπαιδευτική πολιτική, τους στόχους και το έργο του σχολείου.

ζ) Έχει την παιδαγωγική ευθύνη για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στο σχολείο και για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.

ι) Ενημερώνει τους νεοδιόριστους, τους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και τους χορηγεί αντίγραφα των βασικών νόμων, αποφάσεων και εγκυκλίων σχετικών με την εκπαίδευση.

ια) Είναι υπεύθυνος σε συνεργασία με τον Υποδιευθυντή και τον αρμόδιο εκπαιδευτικό για την τήρηση της αλληλογραφίας του σχολείου και των πάσης φύσεως βιβλίων και εντύπων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις.

ιβ) Φροντίζει για τη λήψη κάθε μέτρου το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του σχολείου.

ιγ) Χορηγεί στο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό της σχολικής μονάδας που προΐσταται τις άδειες που προβλέπονται σύμφωνα με τα ΠΔ και Υ.Α του ΥΠΑΙΘΑ.

Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σε σχέση με το Σύλλογο των Διδασκόντων

1. Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας προσκαλεί τα μέλη του Συλλόγου στις συνεδριάσεις, στις οποίες και προεδρεύει. Καταρτίζει την ημερήσια διάταξη και εισηγείται ο ίδιος ή αναθέτει την εισήγηση θεμάτων σε άλλον εκπαιδευτικό.

2. Σε συνεδρίαση του Συλλόγου των Διδασκόντων εισηγείται την κατανομή των πρόσθετων εξωδιδακτικών εργασιών. Αξιοποιεί δημιουργικά τις δυνατότητες όλου του προσωπικού μέσα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων του.

3. Σε συνεργασία με τους διδάσκοντες έχει την ευθύνη της σύνταξης του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου με γνώμονα την αποδοτική λειτουργία του.

4. Ενημερώνει το Σύλλογο των Διδασκόντων για το έργο της σχολικής επιτροπής. Μεριμνά μαζί με το Σύλλογο των Διδασκόντων για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολικών εγκαταστάσεων καθώς και την προμήθεια των απαραίτητων εποπτικών μέσων διδασκαλίας.

5. Φροντίζει να καλύπτονται οι διδακτικές ώρες σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικών, τροποποιώντας το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας ή αναθέτοντας την κάλυψη του κενού σε διαθέσιμο εκπαιδευτικό.

6. Είναι υπεύθυνος για τη διανομή των διδακτικών βιβλίων, σε συνεργασία με τον Υποδιευθυντή του σχολείου και τον ορισθέντα εκπαιδευτικό.

7. Σε συνεργασία με τους διδάσκοντες καταρτίζει το πρόγραμμα ενημέρωσης των γονέων, το οποίο κοινοποιεί στο σύλλογο γονέων και τον οικείο Διευθυντή ή Προϊστάμενο Γραφείου Εκπαίδευσης.

8. Ενημερώνεται για τους λόγους απουσίας του διδακτικού προσωπικού από το σχολείο και από τις συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων και ενεργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όταν συντρέχει λόγος.

9. Είναι υπεύθυνος για την κάλυψη του υποχρεωτικού ωραρίου εβδομαδιαίας διδασκαλίας από όλους τους εκπαιδευτικούς. Σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας για τη συμπλήρωση αυτή ενημερώνει άμεσα τον Προϊστάμενο Γραφείου ή το Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών των σχολείων σε σχέση με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης και το Διευθυντή Εκπαίδευσης.

  1. Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με το Σύλλογο των Διδασκόντων και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης προωθεί τα επιμορφωτικά προγράμματα που γίνονται για το διδακτικό προσωπικό και συμμετέχει σ’ αυτά. Ο ίδιος έχει την ευθύνη της οργάνωσής τους.
  2. Συνεργάζεται με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης ή το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο Γραφείου ή προκαλεί συσκέψεις με αυτούς για την αντιμετώπιση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σχολική μονάδα.
  3. Αναλαμβάνει, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Συμβούλους Εκπαίδευσης, πρωτοβουλίες για τη βοήθεια των νέων εκπαιδευτικών στο διδακτικό τους έργο.
  4. Ενημερώνει τον αρμόδιο Σύμβουλο Εκπαίδευσης και το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο Γραφείου για την πραγματοποίηση μορφωτικών ή άλλων πολιτιστικών επισκέψεων σε χώρους ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς και σε παραγωγικές επιχειρήσεις.
  5. Ενημερώνει έγκαιρα το Διευθυντή Εκπαίδευσης ή τον Προϊστάμενο του Γραφείου για τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό.

Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σχολείων σε σχέση με τους μαθητές

  1. Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας συγκροτεί τα τμήματα κάθε τάξης και κατανέμει τους μαθητές στα τμήματα, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και σύμφωνα με τις αρχές της παιδαγωγικής, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.
  2. Εκδίδει και υπογράφει τους τίτλους σπουδών ως υπεύθυνος και συνυπογράφουν ως συνυπεύθυνοι, ο εκπαιδευτικός που συνέταξε τον τίτλο και οι διδάσκοντες, εφόσον απαιτείται.
  3. Συνεργάζεται με τις μαθητικές κοινότητες για την οργάνωση της σχολικής ζωή, μέσα σε κλίμα κατανόησης και υπευθυνότητας.
  4. Εφαρμόζει τις ισχύουσες διατάξεις για την υποχρεωτική φοίτηση των μαθητών στο σχολείο.
  5. Συντελεί στη διαμόρφωση συνθηκών φιλικού παιδαγωγικού κλίματος μεταξύ μαθητών και διδασκόντων.
  6. Διενεργεί και ανανεώνει τις εγγραφές των μαθητών από τάξη σε τάξη.
  7. Εφαρμόζει τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις για την εγγραφή μαθητών αδήλωτων στα μητρώα ή δημοτολόγια.
  8.  Εγκρίνει τις μετεγγραφές των μαθητών, όπως προβλέπεται και έχει την ευθύνη για τη φύλαξη των στοιχείων εγγραφής στο αρχείο του σχολείου.

Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Διευθυντών σε σχέση με τα όργανα λαϊκής συμμετοχής και τους άλλους συντελεστές εκπαίδευσης

1. Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας καλεί τα μέλη του Σχολικού Συμβουλίου στις συνεδριάσεις του οργάνου με γραπτή πρόσκληση που την απευθύνει τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες νωρίτερα και καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, ύστερα από εισηγήσεις των οργάνων που μετέχουν στο Σχολικό Συμβούλιο.

2. Καλεί τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών για ενημέρωση και συμμετέχει στις συνεδριάσεις τους, όταν προσκαλείται και το θεωρεί αναγκαίο.

3. Παρέχει πληροφορίες σε κάθε πολίτη που έχει έννομο συμφέρον, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και δεν τον παραπέμπει σε άλλες υπηρεσίες για θέματα που εκείνος οφείλει να γνωρίζει.

Καθήκοντα και αρμοδιότητες των Υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων

1. Ο Υποδιευθυντής της σχολικής μονάδας αναπληρώνει το Διευθυντή σε όλες τις λειτουργίες του και τον βοηθάει στο καθημερινό του έργο. Αναλαμβάνει ένα μέρος από τις αρμοδιότητες του Διευθυντή, για να μπορεί αυτός να ασχολείται περισσότερο απερίσπαστος με το εκπαιδευτικό έργο του σχολείου.

2. Ειδικότερα ο Υποδιευθυντής:

α) Αναπληρώνει το Διευθυντή του σχολείου, όταν αυτός δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται, και παραμένει στο σχολείο όλες τις εργάσιμες ώρες.

β) Συνεργάζεται με το Διευθυντή και τον βοηθάει για την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

γ) Έχει την ευθύνη για την αρχειοθέτηση των εγγράφων και τη διεκπεραίωση της υπηρεσιακής αλληλογραφίας του σχολείου.

δ) Συντάσσει τα απογραφικά δελτία συμπληρώνει και αποστέλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες τα στατιστικά στοιχεία και όσα άλλα ζητούνται από αυτές.

ε) Καταρτίζει το πρόγραμμα για τους εφημερεύοντες της ημέρας σε συνεργασία με τους διδάσκοντες και έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του.

στ) Έχει την ευθύνη για την έγκαιρη διανομή των διδακτικών βιβλίων σε συνεργασία με τον διδάσκοντα που ορίζει ο Σύλλογος.

ζ) Τηρεί το βιβλίο υλικού του σχολείου και φροντίζει για την παραλαβή και καλή λειτουργία των εποπτικών μέσων διδασκαλίας και των ειδών εξοπλισμού του σχολείου.

η) Είναι υπεύθυνος για την οργάνωση των μαθητικών εκδηλώσεων.

θ) Σε περίπτωση απουσίας του Υποδιευθυντή, ο Σύλλογος των Διδασκόντων, αναθέτει σε μέλη του τις παραπάνω αρμοδιότητες του Υποδιευθυντή.

4. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Καθήκοντα και αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών διδασκόντων

Οι εκπαιδευτικοί επιτελούν έργο υψηλής κοινωνικής ευθύνης. Στο έργο τους περιλαμβάνεται η διδασκαλία, η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Η πρόοδος, η οικονομική ανάπτυξη, ο πολιτισμός και η συνοχή της κοινωνίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση από τη συμβολή και την προσπάθεια των εκπαιδευτικών. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των εκπαιδευτικών οφείλουν να εναρμονίζονται με τους στόχους αυτούς.

Ειδικότερα οι εκπαιδευτικοί:

1. Διαπαιδαγωγούν και εκπαιδεύουν τους μαθητές σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαίδευσης και μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής, με την καθοδήγηση των Στελεχών της εκπαίδευσης.

2. Προγραμματίζουν τη διδακτέα ύλη των μαθημάτων τους και συμμετέχουν στον γενικότερο προγραμματισμό δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας λαμβάνοντας υπόψη τους τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.) και των Συντοντιστών Εκπαίδευσης.

3. Προετοιμάζουν καθημερινά και οργανώνουν το μάθημά τους, εφαρμόζοντας σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας, με βάση τις ανάγκες των μαθητών/μαθητριών και τις ιδιαιτερότητες των γνωστικών αντικειμένων.

4. Συνεργάζονται με τους μαθητές/μαθήτριες, σέβονται την προσωπικότητά τους, καλλιεργούν και εμπνέουν σ’ αυτούς, κυρίως με το παράδειγμά τους, δημοκρατική συμπεριφορά.

5. Συμμετέχουν υποχρεωτικά στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, στις παιδαγωγικές συναντήσεις και στα σεμινάρια επιμόρφωσης που πραγματοποιούνται  σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και εκφράζουν ελεύθερα τις παιδαγωγικές απόψεις τους.

6. Συνεργάζονται με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, εξετάζουν και συζητούν με το διδάσκοντα τα τυχόν διδακτικά και μεθοδολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

7. Ενημερώνονται από τον Διευθυντή του σχολείου και τηρούν τους νόμους, τα διατάγματα, τις αποφάσεις, τις οδηγίες, τις εγκυκλίους και τα βιβλία. Αναλαμβάνουν τις εξωδιδακτικές εργασίες του σχολείου, συμβάλλοντας έτσι έμπρακτα στη συλλογική λειτουργία του.

8. Συνεργάζονται με εκπαιδευτικούς που επιμορφώνονται ή με ασκούμενους φοιτητές για την πραγματοποίηση διδασκαλιών από τους επιμορφούμενους ή τους ίδιους. Προηγείται σχετική ενημέρωση από το Διευθυντή του σχολείου και ένταξη αυτών των διδασκαλιών στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας.

9. Μεριμνούν για τη δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας και συνεχούς και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών, και τους ενημερώνουν για τη φοίτηση, τη διαγωγή και την επίδοση των παιδιών τους.

10. Φροντίζουν για την πρόοδο όλων των μαθητών /μαθητριών τους και τους προσφέρουν παιδεία διανοητική, ηθική και κοινωνική. Ενδιαφέρονται για η δημιουργία υγιεινών συνθηκών παραμονής των μαθητών τους το σχολείο και συμβάλλουν στην επιτυχία όλων των εκδηλώσεων που οργανώνονται από την τάξη και το σχολείο.

11. Προσέρχονται στο σχολείο έγκαιρα πριν από την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων τους, εφαρμόζουν το ωρολόγιο πρόγραμμα και δεν παραβιάζουν την ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων.

12. Παρίστανται  το χώρο συγκέντρωσης των μαθητών κατά την έναρξη λειτουργίας του σχολικού ωραρίου και κάθε φορά που ο Σύλλογος των διδασκόντων απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών. Με τον τρόπο αυτό δίνεται το αναγκαίο κύρος στη συλλογική λειτουργία του σχολείου.

13. Ενδιαφέρονται για τις συνθήκες ζωής των μαθητών τους στην οικογένεια και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο και συμπεριφορά  των μαθητών τους και υιοθετούν κατάλληλες παιδαγωγικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα.

14. Για θέματα που αφορούν το σχολείο προβαίνουν σε ανακοινώσεις προς τους μαθητές, τους γονείς ή τους πολίτες μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων.

15. Ενθαρρύνουν τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν τους ίδιους και το σχολείο και καλλιεργούν τις αρχές και το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

16. Συνεργάζονται με το Διευθυντή, τους γονείς και τους αρμόδιους Συμβούλους Εκπαίδευσης για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς, σεβόμενοι την προσωπικότητα και τα δικαιώματα των μαθητών. Δεν επιτρέπεται να απομακρύνουν τους μαθητές από την τάξη κατά τις ώρες διδασκαλίας χωρίς σημαντικό λόγο. Εάν απομακρύνουν μαθητή από την αίθουσα, ενημερώνουν το Διευθυντή και φροντίζουν στο σημείο αυτό να εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις.

17. Παραμένουν στο σχολείο κατά τις εργάσιμες ημέρες πέρα από το ωράριο διδασκαλίας τους, για να προσφέρουν και άλλες υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες από κάθε εκπαιδευτικό καθορίζονται με πράξη του Διευθυντή του σχολείου.

18. Αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερευόντων, έχουν την ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών και επιμελούνται την καθαριότητα των σχολικών χώρων και ότι άλλο σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλειά τους.

19. Είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση των μαθητών μέσα στην τάξη, εισέρχονται στην αίθουσα μαζί τους και εξέρχονται μετά την αποχώρησή αυτών

20. Μετέχουν στις επιτροπές που συγκροτούνται από τους Διευθυντές των Σχολικών μονάδων, τους Διευθυντές/ντριες Εκπαίδευσης και τους Προϊσταμένους γραφείων ή τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, όπου αυτό απαιτείται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

21. Καταγράφουν στα σχετικά βιβλία μετά τη λήξη της διδακτικής ώρας τη διδασκόμενη ύλη, ελέγχουν τις απουσίες των μαθητών.

22. Αξιολογούν αντικειμενικά την πρόοδο και την επίδοση των μαθητών τους και ενημερώνουν σχετικώς τους γονείς ή κηδεμόνες καθώς και τους ίδιους τους μαθητές. Επίσης διορθώνουν τις εργασίες των μαθητών, τις αξιολογούν και τους ενημερώνουν σχετικά.

23. Ανανεώνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σχετικά με τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα και τις επιστήμες της αγωγής τόσο μέσω των διάφορων  μορφών επιμόρφωσης και επιστημονικής παιδαγωγικής καθοδήγησης, που  παρέχονται θεσμικά από το σύστημα της οργανωμένης εκπαίδευσης, όσο και με την αυτοεπιμόρφωση.

24. Στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης απουσίας τους από το σχολείο ενημερώνουν έγκαιρα το Διευθυντή του σχολείου για την αναπροσαρμογή του προγράμματος.

25. Αντικαθιστούν εκπαιδευτικό ο οποίος λείπει και, ανάλογα με την περίπτωση, ή καλύπτουν το κενό ή απασχολούν τους μαθητές, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Διευθυντή.

26. Αξιοποιούν τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας και τις νέες τεχνολογίες. Προς το σκοπό αυτό οφείλουν να αναζητούν, σε συνεργασία με το Διευθυντή του σχολείου, τρόπους εξοικείωσης με τη χρήση τους.

27. Λαμβάνουν μέρος σε όλα τα προγράμματα του σχολείου όπως στην Ενισχυτική Διδασκαλία, στο Ολοήμερο σχολείο και στα προγράμματα τάξεων υποδοχής, όταν τους ανατίθενται από τα αρμόδια όργανα.

Σύνθεση και λειτουργία του Συλλόγου των Διδασκόντων (Σ.Δ.)

1. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων (Σ.Δ.) είναι συλλογικό όργανο του σχολείου και αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σ’ αυτό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας. Έργο του είναι η χάραξη κατευθύνσεων για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου, για την οποία είναι υπεύθυνος. Οι αποφάσεις του συλλόγου Διδασκόντων κινούνται πάντοτε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής νομοθεσίας.

2. Πρόεδρος του Συλλόγου των Διδασκόντων είναι ο Διευθυντής/ντρια  του σχολείου ή ο νόμιμος/η αναπληρωτής/τρια του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει θέση Υποδιευθυντή και δεν έχει ορισθεί νόμιμος αναπληρωτής του Διευθυντή, όταν αυτός απουσιάζει, προεδρεύει στο Σύλλογο Διδασκόντων ο ανώτερος στο βαθμό εκπαιδευτικός και επί ισοβάθμων εκείνος που έχει τον περισσότερο χρόνο υπηρεσίας στο βαθμό.

3. Ειδικότερα ο Σύλλογος των Διδασκόντων συνεδριάζει τακτικά ή έκτακτα ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του και η συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού στις συνεδριάσεις του είναι υποχρεωτική. Απουσία μέλους από τις συνεδριάσεις πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

4. Τακτικές συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων γίνονται ύστερα από πρόσκληση του προέδρου:

α) Πριν από την έναρξη των μαθημάτων του διδακτικού έτους,

β) Στο τέλος κάθε τριμήνου ή τετραμήνου.

γ) Κατά την ημέρα έκδοσης των αποτελεσμάτων των προαγωγικών, απολυτηρίων, ή πτυχιακών εξετάσεων και

δ) Στο τελευταίο δεκαήμερο του διδακτικού έτους.

5. Έκτακτες συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων συγκαλούνται για συγκεκριμένα θέματα:

α) Ύστερα από πρόσκληση του προέδρου και

β) Ύστερα από γραπτή αίτηση προς το Διευθυντή τουλάχιστον από το ένα τρίτο των μελών του συλλόγου, στην οποία αναγράφονται το θέμα ή τα θέματα και ο εισηγητής

6. Δε συγκαλείται συνεδρίαση του συλλόγου, αν το θέμα ή τα θέματα που προτείνονται για συζήτηση ανήκουν, σύμφωνα με το νόμο, στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Διευθυντή ή άλλου σχολικού φορέα ή όταν δεν είναι σύννομα.

7. Ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεδριάζει πάντοτε εκτός ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων.

8. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης,  με την επιφύλαξη της περίπτωσης β της παραγράφου 5, και το χρόνο πραγματοποίησης της συνεδρίασης ορίζει ο Διευθυντής του σχολείου ή εκείνα τα μέλη του Συλλόγου που ζήτησαν τη σύγκληση του οργάνου σε έκτακτη συνεδρίαση. Εισήγηση επί των  θεμάτων κάνει ο Διευθυντής ή άλλος εκπαιδευτικός ο οποίος ορίζεται από το Διευθυντή.

9. Για το χρόνο πραγματοποίησης των τακτικών συνεδριάσεων και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα μέλη λαμβάνουν γνώση δύο ημέρες τουλάχιστον πριν από την ημέρα σύγκλησης του συλλόγου σε συνεδρίαση. Η γνωστοποίηση αυτή γίνεται με ανάρτηση της πρόσκλησης στον πίνακα ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού του σχολείου ή με μήνυμα στα mails των εκπ/κών.

10. Οι έκτακτες συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων μπορούν να πραγματοποιούνται και με προφορική ειδοποίηση, χωρίς τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου.

11. Πριν από την έναρξη της συζήτησης στις τακτικές συνεδριάσεις, μπορεί να γραφτεί στην ημερήσια διάταξη νέο θέμα από το Διευθυντή, το οποίο πρέπει να αιτιολογηθεί πλήρως ως επείγον. Μπορεί επίσης να εισαχθεί νέο θέμα ως επείγον ύστερα από απόφαση της πλειοψηφίας του Συλλόγου.

12. Για τις συνεδριάσεις που διακόπτονται, εφόσον έχει οριστεί ημερομηνία για την ολοκλήρωσή τους, δεν απαιτείται νέα ειδοποίηση.

13. Ο σύλλογος των διδασκόντων βρίσκεται σε νόμιμη απαρτία και οι αποφάσεις του είναι έγκυρες, όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα.

14. Οι αποφάσεις του συλλόγου λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η άποψη με την οποία τάσσεται ο πρόεδρος. Όταν οι προτάσεις είναι περισσότερες και καμιά δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ανάμεσα στις δυο επικρατέστερες. Το μέλος που απέχει από την ψηφοφορία ή δίνει λευκή ψήφο θεωρείται απών. Η ψηφοφορία είναι φανερή. Μυστική ψηφοφορία διεξάγεται όταν προβλέπεται από σχετική διάταξη ή αποφασίζει ο Σύλλογος κατά πλειοψηφία.

15. Οι αποφάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων λαμβάνονται πάντοτε μέσα στα όρια της αρμοδιότητάς του, είναι δεσμευτικές για όλους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, και υλοποιούνται με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου. Καταχωρούνται στο βιβλίο πράξεων  του Συλλόγου και υπογράφονται υποχρεωτικά από τον πρόεδρο, το γραμματέα και τα παρόντα μέλη. Στην ίδια πράξη καταχωρούνται και οι απόψεις της μειοψηφίας, αν ζητηθεί. Ζητήματα τα οποία ρυθμίζονται από την υφιστάμενη εκπαιδευτική νομοθεσία δεν είναι επιτρεπτό να γίνονται θέματα συνεδρίασης του Συλλόγου των Διδασκόντων και ούτε να λαμβάνονται αποφάσεις αντίθετες με τις ρυθμίσεις αυτές.

16. Τα πρακτικά τηρεί  ο/η εκπαιδευτικός που ορίζεται από το Σύλλογο των Διδασκόντων.

17. Οι Σύλλογοι των Διδασκόντων των συστεγαζόμενων σχολείων, ανεξαρτήτως βαθμίδας, συνεδριάζουν από κοινού τακτικά ή έκτακτα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από τη συστέγαση των σχολείων. Στην περίπτωση αυτή προεδρεύει ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας που έχει τον περισσότερο χρόνο άσκησης καθηκόντων ως Διευθυντής και σε περίπτωση ταυτόχρονης τοποθέτησης, εκείνος που προηγείται στη σειρά αξιολόγησης.

19. Στις συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων είναι δυνατή η συμμετοχή των Συμβούλων Εκπαίδευσης ή του Διευθυντή Εκπαίδευσης και Προϊσταμένου Γραφείου, εάν το ζητήσει ο σύλλογος των εκπαιδευτικών.

Έργο του Συλλόγου των Διδασκόντων

1. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας έχει την ευθύνη να υλοποιεί τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαίδευσης με συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στο έργο του σχολείου περιλαμβάνονται τρεις κυρίως εκπαιδευτικοί σκοποί.

α) Η καλλιέργεια και ανάπτυξη των γνωστικών και των νοητικών ικανοτήτων των μαθητών.

β) Η συναισθηματική καλλιέργεια για την αποδοχή αρχών που θα στηρίξουν τις αξίες τους και θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους, ώστε να διαμορφώσουν θετική στάση για τη ζωή και την κοινωνία.

γ) Η καλλιέργεια και διεύρυνση των ψυχοκινητικών ικανοτήτων του μαθητή για την απόκτηση δεξιοτήτων και την ομαλή ένταξή του στην κοινωνία.

2. Για την πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών ο Σύλλογος των Διδασκόντων πρέπει:

α) Να προγραμματίζει και να οργανώνει το έργο του, να το παρακολουθεί και, τέλος, να το αξιολογεί.

β] Να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις, ώστε τα μέλη του να επιμορφώνονται διαρκώς, να ανανεώνουν τις γνώσεις τους στον επιστημονικό τομέα και στις επιστήμες της αγωγής (ψυχοπαιδαγωγική και διδακτική κατάρτιση), για να είναι πιο αποτελεσματικοί στο έργο τους.

γ) Να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις φαινομένων σχολικής αποτυχίας και διαρροής των μαθητών, εφαρμόζοντας κατάλληλα αντισταθμιστικά εκπαιδευτικά προγράμματα  για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

δ) Να ανανεώνει και να αξιοποιεί τα διατιθέμενα εποπτικά μέσα και τη σύγχρονη τεχνολογία στη διδακτική πράξη για την αποτελεσματικότερη σκηση του εκπαιδευτικού έργου.

Καθήκοντα και αρμοδιότητες του Συλλόγου των Διδασκόντων

Α. Γενικά:

1. Ο Σύλλογος των Διδασκόντων σε τακτική συνεδρίαση πριν από την έναρξη των μαθημάτων προγραμματίζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όλο το σχολικό έτος.

α) Στον τομέα της επιμόρφωσης λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των μελών του και με βάση αυτές υποβάλλει πρόταση στο Σύμβουλο Εκπαίδευσης ή στο Διευθυντή Εκπαίδευσης ή στον Προϊστάμενο Γραφείου, κατά περίπτωση, προκειμένου να αντιμετωπισθούν με την ενδοσχολική επιμόρφωση. Ο Σύλλογος συνεκτιμά και τις αντίστοιχες προσπάθειες που έγιναν κατά τα προηγούμενα έτη.

β) Σχετικά με την αναγκαιότητα των αντισταθμιστικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της σχολικής επίδοσης των μαθητών κατά το προηγούμενο διδακτικό έτος και τα συμπεράσματα της αυτοαξιολόγησης του σχολείου για το διάστημα αυτό. Συνεκτιμά, δηλαδή εάν εφαρμόστηκαν προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, Ένταξης Παλιννοστούντων ή άλλων εκπαιδευτικών καινοτομιών, σε ποιους μαθητές και με ποιο αποτέλεσμα.

γ) Στον τομέα των μέσων, των πόρων και των προγραμμάτων σχολικής ζωής λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες του σχολείου.

2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων παρακολουθεί και εφαρμόζει τον αρχικό προγραμματισμό και, εφόσον, χρειασθεί  παρεμβαίνει διορθωτικά.

3. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς γίνεται η αυτοαξιολόγηση, κατά την οποία αξιολογείται ο βαθμός επίτευξης των στόχων που τέθηκαν κατά τον προγραμματισμό και η αποτελεσματικότητα των προγραμματισμένων ενεργειών.

4. Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του σχολείου, την ανάθεση στο διδακτικό προσωπικό της διδασκαλίας των μαθημάτων στις τάξεις και τα τμήματα.

5. Οργανώνει τον καταμερισμό των εργασιών στα μέλη του, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή, έτσι ώστε να αξιοποιούνται οι δυνατότητες όλων των μελών του και να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας.

6. Εισηγείται στο Διευθυντή Εκπαίδευσης και στον αρμόδιο Σύμβουλο Εκπαίδευσης τη λειτουργία τμημάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και τάξεων υποδοχής.

7. Αναθέτει στους εκπαιδευτικούς του ίδιου σχολείου ώρες του προγράμματος Ενισχυτικής Διδασκαλίας για τη συμπλήρωση του ωραρίου.

8. Αποφασίζει, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή του σχολείου, την ανάληψη δράσεων, πρωτοβουλιών, προγραμμάτων, την οργάνωση επισκέψεων και εκδηλώσεων που ανοίγουν το σχολείο στην κοινωνία. Με τον τρόπο αυτό ευαισθητοποιούνται και προβληματίζονται οι μαθητές και διαμορφώνουν θετικές τάσεις και συμπεριφορές.

9. Ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει την ευθύνη για την ποιοτική βελτίωση και την αξιοποίηση των σχολικών εγκαταστάσεων, ιεραρχώντας και προτείνοντας στη σχολική επιτροπή, μέσω του Διευθυντή, την κάλυψη των αναγκών και αναθέτοντας στα μέλη του συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

10. Αποφασίζει, σε συνεργασία με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης, με τα Επιμορφωτικά Κέντρα και τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών ΙΕΠ ή με τα Πανεπιστήμια την οργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων σε ενδοσχολικό επίπεδο ή συμμετέχει σε γενικότερα προγράμματα επιμόρφωσης, όταν διαπιστώνονται ανάγκες, όταν εισάγονται καινοτομίες ή επιβάλλεται να αντιμετωπισθούν ειδικά προβλήματα της σχολικής μονάδας. Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται εκτός ωρών διδασκαλίας.

11.Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει για την πραγματοποίηση εκδρομών, περιπάτων ή  επισκέψεων,  σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

12. Ενημερώνει, σε συνεργασία με το Διευθυντή, τους γονείς και κηδεμόνες, τουλάχιστον κάθε τρίμηνο, σχετικά με τη φοίτηση, την πρόοδο και τη συμπεριφορά των μαθητών. Η ενημέρωση γίνεται εκτός των ωρών εργασίας του σχολείου.

13. Συνεργάζεται με όλα τα στελέχη Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης και της Διοίκησης για τον καλύτερο συντονισμό και την υλοποίηση του διδακτικού έργου, την ανταλλαγή απόψεων και την αντιμετώπιση των διάφορων διδακτικών και άλλων ζητημάτων που ενδεχομένως προκύπτουν.

14. Ορίζει, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή, τους υπεύθυνους των τμημάτων ή τάξεων για την παρακολούθηση της φοίτησης των μαθητών. Επίσης ορίζει τους συμβούλους των αντίστοιχων μαθητικών κοινοτήτων.

15. Όταν ο Σύλλογος, για οποιονδήποτε λόγο, αδυνατεί να αναθέσει στους  εκπαιδευτικούς τη διδασκαλία μαθημάτων ή την κατανομή τάξεων και τμημάτων, την απόφαση παίρνει ο Διευθυντής του σχολείου σε συνεργασία με τον αρμόδιο Σύμβουλο Εκπαίδευσης. Σε περίπτωση αδυναμίας να ανατεθούν εργασίες και τομείς ευθύνης εντός του σχολείου, την απόφαση παίρνει ο Διευθυντής.

Ειδικές αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων της Δημοτικής Εκπαίδευσης

1. Παραπέμπει τους μαθητές σε κατατακτήριες εξετάσεις, οργανώνει αυτές και επικυρώνει τα αποτελέσματά τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

2. Στα συστεγαζόμενα σχολεία το ωρολόγιο πρόγραμμα διαμορφώνεται ύστερα από συνεργασία των Διευθυντών και του διδακτικού προσωπικού των σχολείων αυτών, ώστε να διευκολύνεται η αμοιβαία συμπλήρωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών των σχολείων αυτών και να εξασφαλίζονται η δυνατότητα εφαρμογής ενιαίου ωρολογίου προγράμματος.

3. Αποφασίζει από την αρχή της σχολικής χρονιάς τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αναπλήρωση εκπαιδευτικών που ενδέχεται να λείψουν για μικρό χρονικό διάστημα.

5.  ΓΟΝΕΙΣ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

5.1. Φυσικοί κηδεμόνες του μαθητή είναι ο πατέρας και η μητέρα του. Αυτοί είναι κηδεμόνες του μαθητή, εφόσον κατοικούν στην πόλη που βρίσκεται το σχολείο και μπορούν σε κάθε περίπτωση να ανταπεξέρχονται στο ρόλο τους. Διαφορετικά, ορίζουν οι ίδιοι με έγγραφη δήλωση τον κηδεμόνα του μαθητή.

Αν την επιμέλεια του παιδιού έχει ο ένας γονέας θα πρέπει να κατατίθενται στο σχολείο τα σχετικά έγγραφα το συντομότερο δυνατόν.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες εγγράφουν το μαθητή στο σχολείο και είναι υπεύθυνοι για την προσκόμιση και την ακρίβεια όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών, επικοινωνούν και συνεργάζονται τακτικά με τους εκπαιδευτικούς της τάξης, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη φοίτηση, τη συμπεριφορά και τη γενικότερη πρόοδο του παιδιού τους και ενημερώνουν υπεύθυνα το σχολείο για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το μαθητή και επηρεάζουν τη συμπεριφορά του στο σχολείο.

Στην χώρα μας η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι δεκαετής, οι γονείς είναι από το νόμο υπεύθυνοι για την τακτική φοίτηση των παιδιών τους.

Κανένας μαθητής δεν επιτρέπεται να απουσιάζει από το σχολείο αδικαιολόγητα.

Σε περίπτωση ασθενείας και απουσίας άνω των 2 ημερών θα πρέπει να προσκομίζεται  ιατρική γνωμάτευση.  Σε κάθε περίπτωση το σχολείο θα πρέπει να ενημερώνεται από τους γονείς-κηδεμόνες για τους λόγους απουσίας των μαθητών. Όταν υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης νόσου οι γονείς θα πρέπει να κρατούν τον μαθητή στο σπίτι έως ότου εκλείψει ο κίνδυνος μετάδοσης, για την προστασία και των άλλων μαθητών.

Το σχολείο θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα για κάθε αλλαγή που θα προκύψει στην διεύθυνση κατοικίας του μαθητή και στα τηλέφωνα επικοινωνίας .

5.2. Έγγραφη συναίνεση των γονέων απαιτείται προκειμένου ο μαθητής να συμμετάσχει σε:

  • Διδακτικές επισκέψεις,
  • Εκδρομές
  • Αθλητικούς αγώνες εκτός του σχολείου
  • Επιστημονικές έρευνες

Έγγραφη συναίνεση επίσης απαιτείται προκειμένου να αναρτηθούν φωτογραφίες στις οποίες θα διακρίνεται το πρόσωπο του μαθητή, στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Δεν απαιτείται έγγραφη συναίνεση των γονέων για την συμμετοχή των μαθητών στις παρελάσεις (και την προετοιμασία για αυτές)

5.3  Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει, να τιμωρεί ή να νουθετεί άλλο παιδί, εκτός της οικογένειάς του, στο χώρο του σχολείου. Για οτιδήποτε συμβεί θα πρέπει να ενημερώνεται ο δάσκαλος της τάξης, ο διευθυντής ή οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί  οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα.

5.4. Οι εκπαιδευτικοί και ο διευθυντής του σχολείου έχουν καθήκον να προστατεύουν τα παιδιά που πέφτουν θύματα παραμέλησης ή ενδοοικογενειακής βίας. 

Συγκεκριμένα στο άρθρο 23 του Ν.3500/06 αναφέρεται:

Εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος, κατά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού του έργου, με οποιονδήποτε τρόπο πληροφορείται ή διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος μαθητή έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση, τον διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ανακοινώνει, αμέσως, την αξιόποινη πράξη στον αρμόδιο εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ή στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή.

5.5 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αποτελεί το θεσμικό όργανο των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών. Ο Διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου επιδιώκουν την καλή συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την προαγωγή του σχολικού έργου δεδομένων των διακριτών τους ρόλων.

 Είναι σαφές ότι το εκπαιδευτικό έργο ανήκει στην αρμοδιότητα και ευθύνη του Συλλόγου των εκπαιδευτικών και του Διευθυντή του σχολείου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ με Φ3/533/Γ1/561/16-06-1999

1. Εντός του διδακτηρίου κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να παραμείνει εντός του σχολικού χώρου, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Δ.Σ. του συλλόγου γονέων, ανεξάρτητα αν τους έχει διατεθεί ή όχι χώρος για τις συνεδριάσεις. Το σχολείο είναι μεν δημόσια υπηρεσία, αλλά λόγω της ιδιομορφίας του έργου δεν μπορούν να παρευρίσκονται στους χώρους του οποιαδήποτε ώρα γονείς ή ενδιαφερόμενοι πολίτες, αφού αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της άσκησης του εκπ/κού έργου.

2. Ένας άλλος λόγος που δεν επιτρέπει την ελεύθερη και χωρίς περιορισμό είσοδο και παραμονή γονέων και λοιπόν πολιτών στους σχολικούς χώρους, είναι η ασφάλεια των μαθητών, η οποία προϋποθέτει την ασφάλιση της εισόδου στο σχολείο.

3. Ύστερα από τα παραπάνω θα πρέπει να βρίσκεται τρόπος ώστε η λειτουργία του σχολείου να μην διαταράσσεται και οι γονείς αλλά και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να εξυπηρετούνται. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ανακοινώνεται από το Δ/ντή του σχολείου στους ενδιαφερόμενους ο χρόνος των τακτικών και ο τρόπος των έκτακτων επισκέψεων στο σχολείο, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας με τους γονείς και τους λοιπούς πολίτες.

4. Η οποιαδήποτε συνάντηση συνεργασίας και οι συνεδριάσεις του Α.Σ. των συλλόγων γονέων πραγματοποιούνται σε χρόνο μη λειτουργίας του σχολείου και αφού υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση του δ/ντη για τη χρήση του χώρου. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ο σύλλογος γονέων στηρίξει το έργο των εκπ/κών και συνεργάζεται μαζί τους, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν παρεμβαίνει σε θέματα διδακτικής πράξης, λειτουργίας της σχολικής μονάδας, αξιολόγησης και εποπτείας του εκπαιδευτικού έργου.

5.6  Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας γονέων και εκπαιδευτικών συναντήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν οποτεδήποτε κριθεί απαραίτητο και φυσικά σε κατάλληλο χώρο και χρόνο (π.χ. όχι στην τάξη ή την ώρα του μαθήματος).

Οι γονείς μπορούν επίσης να επικοινωνούν με τον διευθυντή του σχολείου για ότι τους απασχολεί  σχετικά με την φοίτηση των παιδιών τους.

Προβλεπόμενες επισκέψεις των γονέων στο σχολείο είναι οι εξής:

  • Μια φορά το μήνα για να πληροφορούνται για την πρόοδο και τη διαγωγή των μαθητών σε χρόνο που ορίζουν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί και γνωστοποιούν έγκαιρα (κλείνοντας ραντεβού).
  • Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σχολείου
  • Στις ειδικές συγκεντρώσεις Γονέων και Κηδεμόνων και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
  • Στο τέλος κάθε διδακτικού έτους για τους τίτλους προόδου – σπουδών (Ανάλογα με τις εγκυκλίους)
  • Με πρωτοβουλία του/των  υπεύθυνου/ων  εκπαιδευτικού/κών, μπορούν να προσκληθούν οι γονείς προκειμένου να συμμετάσχουν ή να συνδιοργανώσουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες (πχ παρασκευή γλυκών και διοργάνωση παζαριού τα Χριστούγεννα, αποκριάτικο πάρτι,  αθλητικούς αγώνες, διδακτικές επισκέψεις κα)

Επίσης:

  • Φροντίζουν ώστε το παιδί να έρχεται έγκαιρα και ανελλιπώς στο σχολείο.
  • Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις έντυπες ανακοινώσεις που μεταφέρουν τα παιδιά μας (ή αναρτώνται στον πίνακα ανακοινώσεων) ώστε να ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του Σχολείου.
  • Για οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση οι γονείς επικοινωνούν τηλεφωνικά με το σχολείο.
  • Ενημερώνουν έγκαιρα και προσκομίζουν τα σχετικά έγγραφα, αν υπάρχουν, για κάθε ειδικό θέμα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους – θέματα υγείας, ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες ή ανάγκες, θέματα οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης – τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την επίδοση, τη φοίτηση και συμπεριφορά του παιδιού μας και ζητούν τη συνδρομή του σχολείου.

Για τη συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, αλλά και όλες τις δραστηριότητες του σχολείου που απαιτούν κάποιας μορφής φυσική δραστηριότητα, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση Ατομικού Δελτίου Υγείας για τους μαθητές των Α’, και Δ΄ Τάξεων. Τα Α.Δ.Υ.Μ ισχύουν για 3 χρόνια από την έκδοση τους.

Απαλλαγή μαθητή από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής μπορεί να γίνει μετά από αίτηση του γονέα και ιατρική γνωμάτευση η οποία θα συστήνει την πλήρη ή ολιγοήμερη αποχή από το μάθημα.

6.ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ

Η Σχολική Επιτροπή, το Σχολικό Συμβούλιο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί, οι καλλιτεχνικοί και οι πολιτιστικοί φορείς είναι οι κοινωνικές συνιστώσες του σχολείου. Ένα ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο έχει κάθε λόγο να συνεργάζεται αρμονικά και εποικοδομητικά  με όλους τους φορείς και τα πρόσωπα, που κατανοούν το ρόλο και τις ανάγκες του, προς όφελος των μαθητών αλλά και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολο της,. Απαραίτητη προϋπόθεση η τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και η σύμφωνη γνώμη των εποπτικών, διοικητικών και παιδαγωγικών, αρχών και οργάνων κατά περίπτωση.

Σκοπός του σχολείου είναι να λειτουργήσει ως κόμβος παιδείας και πολιτισμού για την τοπική κοινωνία.

7. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

7.1. Προσέλευση.

Η φοίτηση των μαθητών πρέπει να είναι τακτική και η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων και των εκδηλώσεων του σχολείου ανελλιπής και όχι επιλεκτική. Οι απουσίες των μαθητών και οι συνέπειες αυτών, είναι ένα σοβαρότατο θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται από κοινού από το σχολείο και την οικογένεια όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Είναι προφανές ότι οι απουσίες από τα μαθήματα δημιουργούν κενά των οποίων η κάλυψη φέρνει σε δύσκολη θέση τον  ίδιο τον μαθητή, τον εκπαιδευτικό αλλά και την τάξη ολόκληρη, παγιώνει

δε στη συνείδηση του μαθητή την αντίληψη ότι η εργασία και η συνέπεια στις υποχρεώσεις δε συγκαταλέγονται στις αρετές των ανθρώπων.

 Όλοι οι μαθητές, και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν μάθημα την πρώτη ώρα, πρέπει να παρευρίσκονται στην πρωινή συγκέντρωση του σχολείου. Αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία συγκέντρωσης όλης της σχολικής οικογένειας κατά την οποία μπορούν να συζητηθούν θέματα που μας απασχολούν, προτάσεις βελτίωσης της λειτουργίας μας, να γίνουν ολιγόλεπτες παρουσιάσεις προγραμμάτων που υλοποιούνται στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης κα.

Σύμφωνα με το ΠΔ 79/2017 (Α’109), – άρθρο 18, παρ. 1, & άρθρο 3 και παρ. 3, επισημαίνεται ότι: «Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο συγκέντρωσης χωρίς να  συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται».

 Μετά την ολοκλήρωση της προσευχής οι θύρες εισόδου-εξόδου θα παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου ώστε να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος των μαθητών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του, με ευθύνη των Διευθυντών των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (2368/Γ2/9-1-2007 Εγκύκλιος Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.)

  • Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο κατά το χρονικό διάστημα 08:00-08:15. Οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά μέχρι την είσοδο του σχολείου. Η είσοδος του σχολείου και ο περιβάλλον χώρος εποπτεύεται από εφημερεύοντα εκπαιδευτικό και την σχολική τροχονόμο.
  • Τακτοποιούν τα πράγματα τους στην αίθουσα διδασκαλίας και το φαγητό στο ψυγείο του ολοήμερου, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι.
  • Παραμένουν στο προαύλιο μέχρι το χτύπημα του κουδουνιού για την πρωινή συγκέντρωση και την προσευχή.

7.2. Διάλλειμα

Κατά την διάρκεια του διαλλείματος οι μαθητές παραμένουν στους προσυμφωνημένους χώρους όπου, ξεκουράζονται, τρώνε το δεκατιανό τους, παίζουν ήρεμα με τους συμμαθητές τους.  Για την ασφάλεια των παιδιών και την τήρηση του κανονισμού κατά την διάρκεια του διαλλείματος την ευθύνη έχουν οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικοί.

Κατά τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για παραμονή στο προαύλιο, οι μαθητές θα κάνουν το διάλλειμα τους στις αίθουσες τους υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού της τάξης ή της ειδικότητας.

Κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να φροντίζει για τον αερισμό και την καθαριότητα της αίθουσας του (αν δηλαδή κρίνει ότι χρειάζεται, καλεί την υπεύθυνη για την καθαριότητα του σχολείου να παρέμβει άμεσα) και αποχωρεί από την τάξη αφού βεβαιωθεί ότι έχουν αποχωρήσει όλα τα παιδιά. Κατά την διάρκεια του διαλλείματος οι αίθουσες παραμένουν κλειδωμένες.

Κανένα παιδί και για κανένα λόγο δε πρέπει να μένει στην αίθουσα μόνο του.

Κατά την διάρκεια του διαλλείματος δεν επιτρέπεται:

  • Η είσοδος στις αίθουσες. Οι μαθητές οφείλουν να πάρουν μαζί τους ότι χρειάζονται (φαγητό, νερό, κλπ) πριν την έξοδο τους στην αυλή. Η παραμονή στο κτίριο θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις με την άδεια των εφημερευόντων εκπαιδευτικών και όταν το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες
  • Το παιχνίδι με μπάλες ή άλλα αντικείμενα που μπορούν  να τραυματίσουν συμμαθητές τους, δεν επιτρέπονται.
  • Όπως και τα κάθε είδους τυχερά παιχνίδια (κάρτες, τάπες κλπ)
  • Λειτουργία Κυλικείου

Το Υπουργείο Υγείας ορίζει με υγειονομικές διατάξεις τα προϊόντα που μπορούν να διατίθενται στα Σχολικά Κυλικεία, με στόχο την προστασία και προαγωγή της υγείας των μαθητών/μαθητριών και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος σε θέματα υγιεινής διατροφής.

7.3. Αποχώρηση

Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά την λήξη των μαθημάτων (σχόλασμα) ανήκει αποκλειστικά στους γονείς/κηδεμόνες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν το ωράριο μαθημάτων και να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου για τυχόν αλλαγές.

Οι ενήλικοι που παραλαμβάνουν τους μαθητές κατά την αποχώρησή τους, θα πρέπει να προσέρχονται έγκαιρα και να περιμένουν στην έξοδο του σχολείου.

Οι μαθητές της Α’ Β΄ και Γ΄ Τάξεων θα συνοδεύονται μέχρι την έξοδο του σχολείου από τον εκπαιδευτικό της τάξης.

Οι μαθητές δε φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων  χωρίς άδεια.  Εννοείται ότι αυτό ισχύει και για το ολοήμερο (μεταμεσημβρινό) πρόγραμμα κατά το οποίο προβλέπεται αποχώρηση, με βάση την δήλωση συμμετοχής, είτε στις 15:00 είτε στις 16:00

Αν παρουσιαστεί ανάγκη πρόωρης αποχώρησης (π.χ. ασθένεια) ενημερώνεται ο εκπαιδευτικός της τάξης ή ο διευθυντής οι οποίοι αφού συνεννοηθούν με τους γονείς αποφασίζουν αν ο μαθητής θα αποχωρήσει μόνος του ή με την συνοδεία ενήλικα.

Οι μαθητές που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αναχώρησή τους δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο ασυνόδευτοι αν ο κηδεμόνας τους κάποια μέρα καθυστερήσει.

Επισήμανση: Μετά τη λήξη των μαθημάτων το σχολείο δεν φέρει ευθύνη για τους μαθητές που παραμένουν, χωρίς τη γονική επιτήρηση, έξω από την είσοδο του σχολείου.

Διδακτικές επισκέψεις – εορταστικές εκδηλώσεις

Αποτελούν μέρος της σχολικής ζωής και βοηθούν στην αποτελεσματική πραγματοποίηση του σχολικού έργου, γι’ αυτό οι μαθητές απουσιάζουν από αυτές μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο. Η γενικότερη συμπεριφορά κι οι υποχρεώσεις των παιδιών είναι ανάλογες της φύσης και του χώρου της επίσκεψης/εκδήλωσης. Σε περίπτωση διδακτικής επίσκεψης τηρείται το σχολικό ωράριο, ενώ σε περίπτωση γιορτής το ωράριο διαμορφώνεται ανάλογα. Κατά τον προγραμματισμό των πάσης φύσεως εκδηλώσεων του σχολείου και προκειμένου να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του, η προετοιμασία τους θα περιορίζεται στις τρεις εβδομάδες κατ’ ανώτερο όριο.

Οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν την προετοιμασία των προαναφερόμενων εκδηλώσεων οφείλουν να ενημερώνουν τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Δ/ντή σχετικά με τον προγραμματισμό τους μαθητές. τμήματα, χώρους, χρόνο, μέσα) ώστε να μπορούν να γίνουν έγκαιρα οι σχετικές ρυθμίσεις.

8.ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

A.Πρωτόκολλο αντιμετώπισης προβλημάτων συμπεριφοράς.

Στο σχολείο καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλλιέργεια και διατήρηση θετικού παιδαγωγικού κλίματος στα πλαίσια του οποίου η πιθανότητα  ύπαρξης  προβλημάτων συμπεριφοράς να ελαχιστοποιείται.

Είναι αναμενόμενο, ωστόσο ότι παρόλα αυτά και παρά την υλοποίηση επιπλέον, προγραμμάτων και δράσεων πρωτογενούς πρόληψης, σχετικά με την ενδοσχολική βία, τα δικαιώματα του παιδιού, την αποδοχή της διαφορετικότητας κλπ, κάποια προβλήματα θα προκύψουν.

Για την αντιμετώπιση λοιπόν αυτών των αναπόφευκτων προβλημάτων συμπεριφοράς υιοθετείται το παρακάτω πρωτόκολλο (Ματσαγγούρας, Σχολική Τάξη. Αποσπάσματα από σελ. 223-311):

«Για να μεγιστοποιήσει ο εκπαιδευτικός την αποτελεσματικότητα της οργάνωσης της τάξης αλλά και για να συμβάλει στην εξέλιξη των μαθητών σε ελεύθερα και υπεύθυνα άτομα, εμπλέκει στην διαδικασία οργάνωσης και υλοποίησης των κανονισμών την μαθητική κοινότητα. Ιδιαίτερη φροντίδα καταβάλλει, ώστε τόσο ο ίδιος όσο και η μαθητική ομάδα να λειτουργούν ως μηχανισμοί στήριξης των αποδεκτών μορφών συμπεριφοράς. Γι’ αυτό  κάνει συστηματική χρήση του επαίνου, του προσωπικού παραδείγματος και άλλων τεχνικών ενίσχυσης της θετικής μαθητικής συμπεριφοράς.

Για να αντιμετωπίσει ο εκπαιδευτικός επίμονα προβλήματα συμπεριφοράς, και με γνώμονα πάντα το συμφέρον κάθε μαθητή αλλά και της τάξης στο σύνολο της, πρέπει να χρησιμοποιεί συστηματικά τις μη λεκτικές και τις λεκτικές παρεμβάσεις, τηρώντας πάντα τις βασικές αρχές της ελάχιστης και της προοδευτικής παρέμβασης Όταν τα προβλήματα επιμένουν ο εκπαιδευτικός χρησιμοποιεί τις φυσικές και λογικές κυρώσεις και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τις ψυχολογικές ποινές (προσωρινή κοινωνική απομόνωση από συμμαθητές, προσωρινή συναισθηματική αποστέρηση από εκπαιδευτικό). Οι σωματικές ποινές, και η χρήση της απειλής για επιβολή ποινής αποκλείονται.

Η σύγχρονη παιδαγωγική απορρίπτει το φόβο ως μέσο διαπαιδαγώγησης, διότι δεν δημιουργεί συνθήκες για αυτόνομη ανάπτυξη του παιδιού. Αντίθετα, δημιουργεί καθυποταγμένα όντα, έτοιμα να δεχθούν κάθε μορφή εξωτερικής βίας, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής βίας, που εκφράζουν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Γι’ αυτό, αντί για τον εκφοβισμό, η σύγχρονη βιβλιογραφία αντιπροτείνει τα εξής στον εκπαιδευτικό:

(α) να διευκρινίζει ποια μορφή συμπεριφοράς αναμένει από το μαθητή,

(β) να υπενθυμίζει τη δέσμευση του μαθητή να συμμορφώνεται προς τους κανονισμούς,

(γ) να αναφέρει τις συνέπειες που έχουν στον ίδιο και τις επιπτώσεις που έχουν στους τρίτους οι πράξεις του. Με τον τρόπο αυτόν ο εκπαιδευτικός δεν εκφοβίζει, αλλά υπενθυμίζει, υποδεικνύει τρόπους συμπεριφοράς (οι μαθητές συχνά δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και παρανομούν εν αγνοία τους), καθιστά το άτομο υπεύθυνο για την πράξη του και αιτιολογεί τις απαιτήσεις του με την παράθεση των συνεπειών και των επιπτώσεων. Με το τελευταίο αυτό στοιχείο συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της αυτονομίας του ατόμου.

Άλλες μορφές ποινών, εκτός από τις σωματικές ποινές και τις απειλές, που δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο «ποινολόγιο» του εκπαιδευτικού, είναι η αποβολή από το μάθημα και η επιβολή επιπλέον εργασιών ως είδος τιμωρίας. Η ωριαία αποβολή από το μάθημα δεν συνιστάται, διότι, πέρα από τα μαθησιακά κενά που δημιουργεί στο παιδί, προσφέρει σε αρκετούς μαθητές, κυρίως των μεγάλων τάξεων, ένα καλοδεχούμενο «ρεπό». Επιπλέον, εγκυμονεί κινδύνους για τους μαθητές που παραμένουν ανεπίβλεπτοι στο προαύλιο και ποινικές ευθύνες για τον εκπαιδευτικό σε περίπτωση που συμβεί ατύχημα. Αν, όμως, εξασφαλισθούν συνθήκες ασφαλούς απομόνωσης (ασφαλής χώρος ή γωνία της τάξης), τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μέτρο και φειδώ. Η επιπλέον εργασία δεν ενδείκνυται, όχι μόνο διότι είναι συνήθως άσχετη με το παράπτωμα, αλλά και διότι ταυτίζει την εργασία με την τιμωρία. Αν βέβαια, το παράπτωμα είναι η έλλειψη προσοχής κατά την εκτέλεση της εργασίας, τότε το να ξαναγράψει ο μαθητής την εργασία του είναι επιβαλλόμενο, αλλά πρέπει να θεωρηθεί ως εκπλήρωση χρέους και όχι ως τιμωρία.

Τέλος, το ίδιο απαράδεκτη είναι και κάθε μορφή ψυχολογικής βίας και προσωπικής ατίμωσης του παιδιού. Οι πρακτικές αυτές δεν καταπατούν μόνο τα κατοχυρωμένα και από τη Βουλή των Ελλήνων (ΦΕΚ 192/92) δικαιώματα του παιδιού, αλλά, ταυτόχρονα, εξουθενώνουν την προσωπικότητά του και έτσι δημιουργούν συνθήκες για στρεβλές μορφές ανάπτυξης.

Β. Όροι Επιβολής των Κυρώσεων

Τόσο η παλιότερη όσο και η σύγχρονη βιβλιογραφία που ασχολείται με το θέμα των ποινών αναφέρεται στους όρους που καθιστούν τις ποινές αποτελεσματικές και παιδαγωγικές (βλ. Παγιατάκης 1960• Logan 1970•Heitzman 1981• Burden 1995, 306). Οι όροι αυτοί αφορούν τον τρόπο, τις συνθήκες και την ένταση των ποινών. Οι ίδιοι όροι, συνήθως, ισχύουν και για τις κυρώσεις αμοιβαιότητας. Επιτομή των προτεινόμενων όρων παρουσιάζουμε παρακάτω:

  1. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να βρίσκεται σε όσο είναι δυνατόν ήρεμη κατάσταση ή, τουλάχιστον, σε κατάσταση αυτοέλεγχου, όταν επιβάλλει ποινές.
  2. Ευθύς μόλις ο εκπαιδευτικός παρατηρήσει την παρεκτροπή και πριν από την επιβολή της ποινής, πρέπει να επιστήσει την προσοχή του παρεκτρεπομένου, να του ζητήσει να επανέλθει στη τάξη και να του θυμίσει τις συνέπειες που έχει η παράβαση που κάνει.
  3. Κατά την επιβολή της ποινής, ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι απροσωπόληπτος, συνεπής και σταθερός.
  4. Ως προς τη φύση της η ποινή πρέπει να προσιδιάζει προς το παράπτωμα και να είναι αρκούντως έντονη, ώστε να αποθαρρύνει την επανάληψη του παραπτώματος και να μη λειτουργεί ως έμμεση αμοιβή μέσω της προσοχής, προς τον ατακτούντα.
  5. Η ποινή να εμπεριέχει την προοπτική αποκατάστασης: Η ποινή δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι επιβλήθηκε μόνο για να αποκατασταθεί η διασαλευθείσα τάξη, αλλά να εμπεριέχει την προοπτική της αποκατάστασης. Τότε μόνο διασώζει τον παιδαγωγικό της χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι η ποινή θα διακόπτεται, μόλις αποκατασταθεί η τάξη ή η φθορά που προκλήθηκε, ή δηλώσει ο μαθητής την ειλικρινή πρόθεσή του να συνεργασθεί με τον εκπαιδευτικό για ένα κοινό πλάνο υπέρβασης των προβλημάτων συμπεριφοράς.
  6. Να προσφέρονται δυνατότητες επιλογής, ακόμη και στα πλαίσια των ποινών: Για να διασώζεται η αξιοπρέπεια του τιμωρούμενου και για να εξασφαλίζονται στοιχεία αυτορρύθμισης της συμπεριφοράς, ο εκπαιδευτικός μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα στο μαθητή να επιλέγει μεταξύ δύο εναλλακτικών προτάσεων ποινής. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξει σε ποιο θρανίο θα καθίσει μετά την ποινή της αλλαγής θέσης. Σε άλλη περίπτωση, μπορεί να διαλέξει σε ποιο από τα διαλείμματα θα αναπληρώσει την πρωινή εργασία που έχασε λόγω καθυστερημένης προσέλευσης.

Μοντέλο επίλυσης προβλημάτων συμπεριφοράς.

Μη λεκτικές παρεμβάσεις:

  • Προγραμματισμένη αγνόηση, 
  • Μη λεκτική επιτίμηση,
  • Έλεγχος διά της εγγύτητας,
  • Έλεγχος διά του αγγίγματος.

Λεκτικές παρεμβάσεις:

  • Έμμεση υπόδειξη του αναμενομένου
  • Αναφορά ονόματος ατακτούντος
  • Επερώτηση σε ατακτούντα
  • Ανάδειξη επιπτώσεων της παρεκτροπής στους συμμαθητές
  • Ανάδειξη επιπτώσεων της παρεκτροπής στον εκπαιδευτικό
  • Προβολή θετικών επιπτώσεων αποδεκτής συμπεριφοράς
  • Ευγενής απαίτηση για τερματισμό παρεκτροπής
  • Επισήμανση κακής χρήσης υλικών
  • Υπενθύμιση κανόνων
  • Επίπληξη και διαταγή επαναφοράς στην τάξη.

Εάν οι προηγούμενες  ενέργειες δεν αποδώσουν, ακολουθούνται τα εξής βήματα:

  1. Ο μαθητής καλείται να προτείνει ο ίδιος σχέδιο λύσης του προβλήματος π.χ.: «To πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι ανάγκη να αντιμετωπισθεί και να εφαρμοσθούν οι κανόνες της τάξης μας. Τι σχέδιο προτείνεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος;». Το σχέδιο πρέπει να είναι συγκεκριμένο, μικρής διάρκειας και απλό. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να συμβάλει στη εκπόνηση του.
  2. Αν το πρόβλημα παραμένει, περαιτέρω συζητήσεις δεν έχουν νόημα. Πρέπει να εφαρμοσθούν τα μέτρα (που έχουν συναποφασισθεί κατά την συζήτηση περί κανόνων λειτουργίας της τάξης). Το πιο συνηθισμένο μέτρο σε αυτή τη φάση είναι να απομονωθεί ο μαθητής σε μια γωνία, απ’ όπου θα παρακολουθεί το μάθημα χωρίς να συμμετέχει.
  3. Εάν ο μαθητής εξακολουθεί να ατακτεί και στην απομόνωση ή συνεχίσει τα προβλήματα μετά την επάνοδό του στη θέση του, πρέπει να παραπεμφθεί στον διευθυντή.
  4. Αν ο μαθητής εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα κατά τη συζήτηση με το διευθυντή ή αρνείται να συνεργασθεί, οι γονείς ειδοποιούνται να τον πάρουν σπίτι και να τον φέρουν την επόμενη. Διευκρινίζεται και στο μαθητή και στους γονείς ότι η αυριανή μέρα είναι μια καινούρια αρχή. Ο μαθητής θα παραμείνει στο σχολείο, αν συμπεριφέρεται με ανεκτό τρόπο. Αν μετά την επάνοδό του ο τρόπος του είναι ανεκτός, τα μικροπροβλήματα αντιμετωπίζονται με βάση τα προαναφερθέντα.
  5. Εάν όχι καλείται ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης, ο οποίος συντονίζει την λειτουργία παιδαγωγικής ομάδας συμβουλευτικού χαρακτήρα με την συμμετοχή του Δ/ντή, του εμπλεκόμενου εκπαιδευτικού, του εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής και των γονέων και με στόχο την οικοσυστημική παρέμβαση για την  αντιμετώπιση της κρίσης
  6. Αν όλα τα παραπάνω μέτρα δεν αποδώσουν, τότε ο μαθητής παραπέμπεται να εξεταστεί από ειδικούς. Με βάση το Π.Δ. 104/79 και το Π.Δ. 201/98,  με απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων, μπορεί να γίνει αλλαγή περιβάλλοντος, που σημαίνει αρχικά αλλαγή τμήματος και, στη συνέχεια, αλλαγή σχολείου.

Ο σύλλογος μπορεί να ασχοληθεί και νωρίτερα με τις περιπτώσεις μαθητών που παρουσιάζουν ειδικά προβλήματα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1:

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Οι φυσικές καταστροφές παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια με ποικίλες συνέπειες στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι σχολικές μονάδες, ως λειτουργικοί χώροι φιλοξενίας και δραστηριοποίησης ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού, απαιτούν αυξημένο βαθμό ετοιμότητας έναντι των κινδύνων αυτών.

Για την προστασία από σεισμούς και συνοδά φυσικά φαινόμενα επικαιροποιείται τακτικά το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου και υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους

Το σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών επικαιροποιείται κατά την έναρξη κάθε σχολικού έτους, ώστε να περιληφθούν νέες, ενδεχομένως, οδηγίες και να αποδοθούν ρόλοι και ευθύνες στους νέους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Το σχέδιο αναρτάται στην ιστοσελίδα του σχολείου από όπου καλούνται να ενημερωθούν οι γονείς και κάθε άλλος ενδιαφερόμενος.

Οδηγίες προς τους γονείς:

Απόσπασμα από το Σχέδιο Αντιμετώπισης Κρίσεων του Σχολείου

Επισημάνσεις προς τους γονείς/ κηδεμόνες των μαθητών

Το παρόν κείμενο αποτελεί προσάρτημα του Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσεων του Σχολείου και περιλαμβάνει τις απαραίτητες επισημάνσεις και οδηγίες για την αποτελεσματικότερη προφύλαξη των μαθητών και του προσωπικού του σχολείου σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς.

Σας ενημερώνουμε πως το σχολείο έχει φροντίσει για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και προστασία των μαθητών κατά τη στιγμή του συμβάντος (σεισμού/ πυρκαγιάς), την παροχή Α΄ Βοηθειών σε παιδιά που τυχόν τραυματιστούν, την ασφαλή εκκένωση του διδακτηρίου προς τους χώρους καταφυγής και την προστασία των μαθητών μέχρι την παραλαβή τους από τους γονείς/κηδεμόνες ή τη μεταφορά τους με τη βοήθεια συνοδών, σε άλλους χώρους καταφυγής (για την περίπτωση που ο προκαθορισμένος χώρος καταφυγής κριθεί ακατάλληλος). Οι ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνονται στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Κρίσεων το οποίο:

  • Έχει δομηθεί ακολουθώντας πιστά τις σχετικές οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθώς και τις αντίστοιχες του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.
  • Περιλαμβάνει με λεπτομέρειες όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες για τη διαφυγή από το εσωτερικό του κτιρίου μέχρι την έξοδο από αυτό καθώς και την προσέγγιση και παραμονή στους ασφαλείς χώρους καταφυγής.

Σας διαβεβαιώνουμε πως η εκπαίδευση επί των προβλεπόμενων διαδικασιών και η επιτυχής υλοποίησή τους αποτελεί βασική προτεραιότητα του σχολείου. Η εξοικείωση του διδακτικού προσωπικού και των μαθητών του σχολείου με τις διαδικασίες και τις ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης εξασφαλίζεται με τη τακτική διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας.

Ωστόσο, για την αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη διαχείριση οποιασδήποτε κατάστασης είναι απαραίτητη η συντονισμένη δική σας δράση ως εξής:

  • Σε περίπτωση κατάστασης κρίσης (σεισμός/ πυρκαγιά) μην επιχειρήσετε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς με το σχολείο, διότι θα δυσχεράνετε την προσπάθεια επικοινωνίας του σχολείου με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών (παροχή Α΄ βοηθειών, πυρόσβεση κ.λπ.).
  • Προσεγγίστε στο σχολικό χώρο κατά το δυνατόν χωρίς αυτοκίνητο ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, σταθμεύστε όσο πιο μακριά από το σχολείο γίνεται και σε καμιά περίπτωση κοντά στην κεντρική είσοδο και προσεγγίστε με τα πόδια, ώστε να εξασφαλίζεται η ανεμπόδιστη διέλευση των οχημάτων (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα).
  • Κατά την άφιξή σας στο σχολείο, αναζητήστε τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς που θα σας ενημερώσουν για το χώρο καταφυγής και τη διαδικασία παραλαβής των παιδιών σας.
  • Εισερχόμενοι στο σχολικό χώρο, κατευθυνθείτε αμέσως στο χώρο καταφυγής, κεντρική αυλή του σχολείου, όπου είναι συγκεντρωμένη η τάξη των παιδιών σας, τα οποία θα παραλάβετε μόνο αφού ενημερώσετε τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό και αφού βεβαιωθείτε πως αυτός σημείωσε στη σχετική κατάσταση την αποχώρηση του παιδιού. Αν έχετε παιδιά σε περισσότερες της μίας τάξης, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία.
  • Αν παραλαμβάνετε παιδί άλλης οικογένειας, ακολουθήστε την ίδια διαδικασία όπως παραπάνω, δίνοντας στον υπεύθυνο εκπαιδευτικό τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο) καθώς και τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό & σταθερό).
  • Αν η σωματική και ψυχολογική κατάσταση του παιδιού σας επιτρέπει την αποχώρηση, παρακαλούμε αποχωρήστε από το σχολικό χώρο, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη επίβλεψη των μαθητών και η υλοποίηση των σχετικών ενεργειών μετριασμού των αποτελεσμάτων και των συνεπειών του συμβάντος.
  • Κανένας μαθητής δεν θα εγκαταλείψει το σχολικό χώρο μόνος του, αν δεν έρθει κάποιος να τον παραλάβει. Σε περίπτωση προσωπικής αδυναμίας να παραλάβετε τα παιδιά σας, επικοινωνήστε με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας ή με κάποιον άλλο γονέα στον οποίο θα αναθέσετε την παραλαβή του παιδιού. Τα παιδιά θα παραμείνουν ασφαλή στο χώρο καταφυγής ή σε άλλο καταλληλότερο χώρο, μέχρις ότου παραληφθούν από τους γονείς/κηδεμόνες ή άλλο πρόσωπο που θα ορισθεί.

Το σχολείο δεσμεύεται πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των μαθητών του. Για το λόγο αυτό σε περίπτωση κατάστασης κρίσης μην ενεργήσετε υπό το κράτος του πανικού. Φροντίστε οι ενέργειές σας να είναι ήρεμες και μεθοδικές.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ

Ειδικό σχέδιο αποχώρησης λόγω έκτακτων συνθηκών

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για την ασφάλεια των παιδιών έχει καταρτιστεί σχέδιο διαφυγής και πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας.

Το πλήρες κείμενο του Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσεων είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του σχολείου  https://blogs.sch.gr/dim-limen-new.ira.sch.gr/.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2:

ΣΥΧΝΕΣ  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 

1.Τι γίνεται στην περίπτωση ξαφνικής αδιαθεσίας ή τραυματισμού του παιδιού μου;

  • Οι εκπαιδευτικοί παρέχουν Α’ Βοήθειες και στις περιπτώσεις στις οποίες η κατάσταση κριθεί σοβαρή από τον εκπαιδευτικό και τον διευθυντή, ενημερώνονται τηλεφωνικά οι γονείς/κηδεμόνες προκειμένου να αναλάβουν την φροντίδα του παιδιού τους.
  • Εάν η κατάσταση κριθεί ιδιαίτερα σοβαρή θα κληθεί άμεσα το ΕΚΑΒ. Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον οι γονείς/κηδεμόνες δεν απαντούν στις κλήσεις το παιδί θα μεταφερθεί στο Αγροτικό Ιατρείο από όπου θα ξανακληθούν οι γονείς. Εάν και πάλι δεν απαντήσουν το περιστατικό θα αντιμετωπισθεί με τον τρόπο που θα κρίνουν ενδεδειγμένο οι ιατροί.
  • Εάν το Αγροτικό Ιατρείο είναι κλειστό και οι γονείς δεν απαντούν στις κλήσεις το παιδί θα μεταφερθεί στο Ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο της περιοχής οι γιατροί του οποίου θα κάνουν ότι θεωρούν απαραίτητο. Η όποια δαπάνη προκύψει στην περίπτωση αυτή βαρύνει τους γονείς/κηδεμόνες.

2. Σε ποιο Γυμνάσιο γράφονται τα παιδιά που αποφοιτούν από το Δημοτικό.

Στο Γυμνάσιο Χερσονήσου. Στην περίπτωση που απόφοιτοι του σχολείου μας επιθυμούν να φοιτήσουν στο Μουσικό ή το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο ζητούν μεταγραφή από το Γυμνάσιο Χερσονήσου.

3.  Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει το σχολικό έτος;  

Τα μαθήματα αρχίζουν συνήθως 11 ή 12 Σεπτεμβρίου και τελειώνουν στις  15 Ιουνίου  υπό κανονικές συνθήκες.

4.  Ποιες είναι οι επίσημες διακοπές και αργίες που προβλέπονται για τα Σχολεία;
Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δε λειτουργούν:

  • Την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή)
  • Την 17η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία γίνονται εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, σε όλα τα σχολεία μέσα στο πρωινό ωράριο εργασίας. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή.
  • Από 24 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου  (διακοπές Χριστουγέννων)
  • Την 30ή Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις ενώ το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας τηρείται κανονικά.  Σε περίπτωση που η 30ή Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή.
  • Την Καθαρή Δευτέρα
  • Την 25 Μαρτίου (εθνική εορτή)
  • Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα)
  • Την 1η Μαΐου
  • Την εορτή του Αγίου Πνεύματος.
  • Από 21 Ιουνίου μέχρι 11 Σεπτεμβρίου (θερινές διακοπές).
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ